L’esgrima sempre ha estat relacionada amb el món de les pel·lícules i el teatre. La formació d’un actor tradicionalment requeria la formació en esgrima. Això donava agilitat, sentit del tempo i un autocontrol davant de l’adversitat quan es realitzaven entrenaments i combats, entre altres beneficis. Les escoles i centres de teatre més importants del país encara incorporen l’esgrima esportiva i teatral als seus curriculums i activitats.

És per això que l’esgrima s’ha anat incorporant des de fa molt i molts anys, no només com un art de lluita (i de defensa en segons quines èpoques), sino com un espectacle vibrant i ple d’emocions.

Existeixen moltíssimes obres de teatre que incorporen escenes de lluita i escenes de combats amb espases. El mateix William Shakespeare havia sigut practicant d’aquest art i en algunes de les seves obres podem observar duels amb espases (com el de Hamlet contra Laertes). Més actuals són Scaramouche (per la companyia Dagoll Dagom), o Cyrano (amb un actor fantàstic i de renom com Lluís Homar en el paper protagonista).

El mateix es pot dir en quant al món del cinema, a les pel·lícules. Des dels inicis del cinema l’esgrima ha anat aportant espectacle a les escenes d’acció amb espases. Duels com el de l’enmascarat de La princesa promesa(Princess Bride, en anglès) o els combats a “Els duelistes ens fan admirar aquest espectacle del conflicte cinematogràfic.

Els duelistes - Pel·lícula de 1977 dirigida per Ridley Scott
Scaramouche - Pel·lícula de 1952 amb Stewart Granger

Informació

Esgrima teatral

Què és?

L’ esgrima teatral o escènica és l’art de recrear combats amb espases de manera coreogràfica i segura. És també l’esgrima que es pot veure a les pel·lícules i els curtmetratges, amb l’objectiu d’entretindre i crear un espectacle visual i emocionant.

És segur?

Prioritzem la seguretat pel davant de tot. Disposem de totes les eines i la metodologia per a què les nostres sessions siguin segures. Estem sensibilitzats amb la situació actual de Covid19 i les nostres pràctiques sempre són segures.

Es pot fer sempre?

Informa’t dels monogràfics que fem i les sessions que oferim a escoles i instituts de teatre i interpretació. Tot i que no oferim un curs anual, si que oferim diferents sessions per a actors, actrius o aficionats que vulguin provar.

Hola, em dic Iñigo Montoya, tú vas matar al meu pare, prepara't per morir.

Iñigo Montoya - Mandy Patinkin
The Princess Bride
Tweet

Nosaltres

Esgrima teatral

Imatges cedides per Plató de Cinema, tots els seus drets reservats.

Què fem?

Oferim cursos i monogràfics a escoles i instituts de teatre o d’interpretació. Al temari dels monogràfics s’inclou la iniciació base  (els moviments d’atac, defensa i desplaçaments), les mesures de seguretat que s’han de seguir en tot moment i la pràctica de coreografies dirigides i personalitzades.

El material sempre el deixem per a les sessions monogràfiques ja que entren dins de la tarificació d’aquestes. També realitzem sessions dins del curriculum d’activitats de l’escola d’esgrima pels nostres socis.

A continuació podeu veure una de les nostres coreografies realitzades a l’escola durant el taller monogràfic d’esgrima escènica de la temporada 2020-2021:

Demana ara més informació