El coneixement de l’esgrima ha anat canviant i adaptant-se a través dels temps. No és el mateix l’esgrima que es practica avui en dia com a esport, i amb l’objectiu de guanyar punts, que l’esgrima que es practicava en altres èpoques, evidentment. I és per això que existeixen les recreacions històriques, la formació a través de tractats antics d’esgrima i amb armes que són poc convencionals. Aquests tractats han perdurat en el temps i és un saber perdut que poc a poc donem a conèixer a la nostra escola d’esgrima.

Entrenar en soledat tan sols serveix per a perpetuar els errors.

Vesemir - Geralt de Rivia
Andrzej Sapkowski - Escriptor
Tweet

L’ esgrima és un art per a fer la guerra. Per a sotmetre als enemics i defensar-se. Normalment un creuament d’espases era fatal, pocs sobrevivien si no guanyaven. I tot i guanyar, moltes vegades es rebien ferides que podien resultar mortals. La formació i la pràctica eren claus per a la supervivència als duels o als camps de batalla.

Reviu un art perdut!

Esgrima medieval o antiga

Què és?

Les sessions d’esgrima antiga que realitzem ens fan redescobrir l’art de la lluita que es feia servir temps enrera. Ens basem en diferents tractats, com es van crear i desenvolupar, i els punts positius i negatius d’aquests. Posem en pràctica tècniques i tàctiques d’altres èpoques mitjançant els combats.

És segur?

Prioritzem la seguretat pel davant de tot. Disposem de material de protecció per a les nostres sessions, entrenaments i combats. Estem sensibilitzats amb la situació actual de Covid19 i les nostres pràctiques sempre són segures.

Què es necessita?

Demanem que els nostres alumnes tinguin moltes ganes i predisposició per a aprendre. Les nostres sessions estan dirigides als majors de 15 anys. En quant al material el deixem nosaltres, només cal portar roba d’esport!

Recreacions històriques

Tractats de l'antiguitat

La manera de fer servir una espasa també s’ha anat adaptant. Les tècniques que ja no s’utilitzen es poden practicar d’una manera continua com un art, un hobbie o una manera de fer esport de manera diferent, única. Tot aquell que ha provat l’esgrima sap que és una activitat física molt complerta. Qualsevol tipus d’esgrima, les recreacions històriques, les arts escèniques… El físic és sovint determinant ja que ens hem de valdre per nosaltres mateixos. Per un altre costat, també depenem del físic del rival. D’especial importància és la tècnica, o com s’apliquen els coneixements adquirits o si estàn ben executats. I un cop es desenvolupa la tècnica prèn també molta importància la tàctica, és a dir, quan s’han de fer unes accions i perquè s’han de fer.

Des de fa un temps han sorgit les recreacions històriques. El desenvolupament de la formació que antigament era marcial, com una pràctica esportiva i cultural alhora. Des de l’antiguitat hi ha un gran número de tractats per a l’ensenyança i la formació de l’esgrima. Al nostre club podràs aprendre a fer servir una espasa llarga de mà i mitja. Ens basem en tècniques de les escoles italiana i alemana, amb tractats dels mestres com Fiore dei Liberi i Liechtenauer, entre d’altres.

Fiore dei Liberi

Va ser un cavaller italià del segle XIV, reconegut per la seva destressa en batalla i per ser un gran mestre d'esgrima. La seva obra Flors de Batalla (Fior di Battaglia, Flos Duellatorum) és dels tractats d'esgrima més antics que es conservan.

Johannes Liechtenauer

Va ser un instructor d'esgrima alemana al segle XIV. Al seu manuscrit MS 3227a hi ha el poc que es coneix de la seva vida i les seves ensenyances, que es van desenvolupar al que es coneix com l'escola alemana d'esgrima.

Material

Les espases que fem servir estan adaptades pel desenvolupament de la tècnica i el treball en parelles. La tècnica d’espasa que actualment reforcem és la  d’espasa llarga de mà i mitja. També disposem d’espases adaptades pels combats. Tot aquest material es fa servir  juntament amb el material de protecció adequat per a les sessions, guants protectors i caretes. Aquests elements fan que les nostres pràctiques siguin molt segures.

Espases de mà i mitja pel desenvolupament de la tècnica i espases llargues adaptades pels combats. Guants protectors i careta protectora personalitzada.

Què fem?

Al nostre club oferim classes d’esgrima antiga o medieval amb tècniques d’espasa llarga de mà i mitja. Les nostres sessions no tenen cap requisit físic, però si d’edat. Considerem que, pel pes de les espases i la predisposició que s’ha de tenir a les nostres classes, una bona edat per a començar és a partir dels 15 anys. No hi ha un límit d’edat, de fet tenim forces adults que practiquen aquesta manera de fer esport i aprendre cultura i tradició de l’esgrima antiga. Vine a provar-ho!

Demana ara més informació