Hi ha qui considera l’esgrima un art perdut, un d’aquells vestigis d’una altra època que ja no té gaire sentit un cop instaurades i  perfeccionades les armes de foc. I és que antigament l’esgrima sempre havia estat considerada un art marcial, un art per a poder sotmetre o defensar, un art per a poder fer la guerra.

A dia d’avui aquest art marcial s’ha transformat en una activitat física i esportiva molt complerta. L’esgrima és un esport en el qual es treballen cos i ment, i és una pràctica molt apte per a totes les edats.

S’ha de diferenciar l’esgrima esportiva de les altres vessants que hi existeixen, com ara les recreacions històriques o l’esgrima escènica, entre altres. Aquestes dues vessants també les podeu practicar al nostre club, hi disposeu de més informació a les seccions corresponents.

Esgrima - Esport olímpic

L’origen de la paraula “esgrima” és incert. El verb "esgrimir" possiblement prové del provençal antic, de la paraula “escremir” (que vol dir practicar esgrima), i, aquesta, de la paraula germànica “skermjan”, que vol dir protegir o defensar.

Informació

Esgrima esportiva

Què és?

L’esgrima és un esport de combat en el que s’ha d’aconseguir tocar a l’adversari amb una espasa. Els practicants del nostre esport reben el nom d’esgrimistes o tiradors. És un esport individual, tot i que també hi han competicions per equips.

És segur?

Prioritzem la seguretat pel davant de tot. Disposem de material de protecció per a les nostres sessions, entrenaments i combats. Estem sensibilitzats amb la situació actual de Covid19 i les nostres pràctiques sempre són segures.

Què es necessita?

La primera classe és gratuïta, vine a provar i descobreix el nostre esport de la millor manera. Només cal que portis roba d’esport, per a la classe de prova el material te’l deixem nosaltres. No hi ha requisits previs, només moltes ganes de voler aprendre!

Maneres de practicar esgrima

Modalitats

Existeixen tres modalitats a l’esgrima, és a dir, tres maneres de practicar el nostre esport. Principalment es diferencien per l’arma que es fa servir, tot i que també cada una d’elles té les seves normes per a poder fer els tocats i guanyar els punts. Això fa que l’esgrima sigui diferent segons cada modalitat, però no menys divertida! Existeixen el floret, l’espasa i el sabre. Les nostres modalitats fan que l’esgrima es consideri un esport olímpic ben complert!

Floret

Arma precisa i tècnica.
És una arma de convenció, es prioritza el punt per a l'atacant. A floret el blanc vàlid és el tronc i una part del cap (barbada), no valen braços ni cames. És una modalitat dinàmica i elegant.

Espasa

L'arma dels duels.
A l'espasa no hi ha convenció, el primer que toca és qui guanya el punt. En el cas de tocat doble, el punt és pels dos. Val tot el cos i això també fa que sigui una modalitat amb molta estratègia.

Sabre

Arma de cavalleria.
Per a poder guanyar s'ha de tocar de la cintura cap a amunt, el cap inclòs. És una arma de convenció, amb prioritat per a l'atacant. És potser la més dinàmica i ràpida de les tres.

Material

Les espases que fem servir estan adaptades per a la pràctica i els combats. Això, juntament amb tot el material de protecció fa que l’esgrima sigui un esport molt segur. A l’esgrima no hi ha contacte directe. És a dir, els tocats sempre es realitzen mitjançant l’espasa i en zones de tocats vàlids. La seguretat dels nostres esportistes va per davant de tot!

En quant a material de protecció disposem del material pels entrenaments: caretes, jaquetes d’esgrima i guants, juntament amb les armes. Normalment per a les competicions sí que és necessari tot el material de protecció: sabatilles esportives adaptades, mitgetes, pantalons i jaqueta d’esgrima, peto interior i material elèctric per a les competicions.

Què fem?

Al nostre club oferim classes d’esgrima esportiva a la modalitat de sabre. Tenim diferents grups separats per categories i nivells. Les nostres classes van des de l’iniciació al perfeccionament. Només competeix qui vol o qui està preparat per fer-ho. Mai obliguem a participar a les competicions, tot i que és un component que dona més vida al nostre esport i agilitza el seu aprenentatge. Tot i així, hi ha qui prefereix practicar per a aprendre i no per a competir. Tú esculls, perquè el que volem és que puguis gaudir i aprendre esgrima!

A continuació podeu veure els nostres grups d’edat i de treball:

Esgrima infantil

Formem joves esportistes des dels 6 anys en endavant. Volem prioritzar l'aprenentatge a través de les formes jugades, passar-ho bé i aprendre alhora!

Esgrima per a joves

Disposem de classes per a joves entre els 12 i els 17 anys. Grups d'oci i de competició!

Esgrima per a adults

No hi ha cap límit d'edat per a practicar esgrima. De fet, l'esgrima es sol recomanar com un esport en el que es treballa tant física com mentalment!

Esgrima de competició

Sessions de perfeccionament, enfocades principalment per a la pràctica i la millora a les competicions autonòmiques, nacionals i internacionals.

Demana ara més informació